Refeeding syndroom

Refeeding syndroom is een aandoening die kan optreden wanneer iemand die ondervoed is, weer begint met eten. Het kan voorkomen bij mensen die bijvoorbeeld een lange tijd niet hebben kunnen eten, zoals bij anorexia of bij mensen die in een ziekenhuis worden gevoed via een infuus.

Wanneer het lichaam lange tijd niet genoeg voeding binnenkrijgt, kan het zich aanpassen door het verlagen van de stofwisseling en het gebruik van energie uit vetten en eiwitten. Wanneer er plotseling weer voeding binnenkomt, kan dit leiden tot een verstoring van de stofwisseling.

Het lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om goed te functioneren, zoals kalium, magnesium en fosfaat. Bij het refeeding syndroom kan de inname van voeding deze stoffen uit het bloed halen en naar de cellen brengen. Hierdoor kan er een tekort ontstaan in het bloed, wat kan leiden tot onder andere spierzwakte, hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen.

Om het refeeding syndroom te voorkomen is het belangrijk om de voedingstoestand geleidelijk op te bouwen en de inname van voedingsstoffen in de gaten te houden. Het is belangrijk om te starten met kleine hoeveelheden voeding en de inname geleidelijk op te bouwen. Daarnaast kan het nodig zijn om extra voedingsstoffen te supplementeren, zoals kalium, magnesium en fosfaat.

Het is daarom belangrijk om bij het aankomen onder begeleiding te staan van een diëtist of arts. Deze kunnen de voedingstoestand en inname van voedingsstoffen in de gaten houden en indien nodig aanpassen om het risico op het refeeding syndroom te verkleinen.

Reactie plaatsen