Calorieën

Een calorie is niets anders dan een eenheid voor energie en warmte. Officieel is deze eenheid vervangen door de joule maar in de voedingsindustrie wordt de calorie nog wel als standaard gebruikt. Eén calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water 1 graad Celcius te verwarmen. Omdat dit zeer weinig is wordt vaak de kilocalorie gebruikt (ook wel kcal), de hoeveelheid energie die nodig is om één kilogram zuiver water 1 graad Celcius te verwarmen. Waar kilocalorieën eigenlijk de juiste benaming is wordt in de volksmond vaker over calorieën gesproken. Feitelijk zijn dit dus twee verschillende dingen (vergelijk het met een gram en een kilogram) maar bedoelt men hetzelfde. Naast het aantal kilocalorieën vind je ook de hoeveelheid kilojoules (kJ) op de ingrediëntenlijst. Eén kcal staat gelijk aan 4,184 kJ.

Energiebehoefte

De gemiddelde energiebehoefte voor vrouwen is 2000 kcal per dag en voor mannen 2500 kcal per dag. Dit is natuurlijk een zeer algemene richtlijn. Elk lichaam is anders waardoor verschillende energiebehoeftes behoorlijk uit elkaar kunnen liggen. Lengte, gewicht, leeftijd, lichaamssamenstelling, beweging en ziekte zijn allemaal factoren die invloed hebben op de energiebehoefte.

Macronutriënten

Macronutriënten zijn de voedingsstoffen die energie leveren aan ons lichaam. Deze calorieën worden in ons dagelijks voedingspatroon geleverd door eiwitten, vetten, koolhydraten en alcohol.

Eiwitten 4 kcal per gram
Koolhydraten 4 kcal per gram
Vetten 9 kcal per gram
Alcohol 7 kcal per gram

Reactie plaatsen