BMI (Body Mass Index)

BMI (Body Mass Index), ook wel Quetelet index (QI), geeft de verhouding tussen lengte en gewicht weer. De BMI is bedacht door sterrenkundige Adolphe Quetelet, een man die allerlei ideeën over de 'gemiddelde mens' had. In de gezondheidszorg wordt BMI o.a. gebruikt als hulpmiddel om te beoordelen of er wel of geen sprake is van een gezond gewicht.

BMI  BMI 18,5-25 = gezond gewicht
 BMI 25-30 = overgewicht
 BMI >30 = obesitas

Tekortkomingen

Ondanks dat de BMI tegenwoordig wel zo gebruikt wordt is deze nooit bedacht om te bepalen of er sprake is van een gezond gewicht bij individuele mensen. Het was destijds een hulpmiddel om statistieken te verkrijgen over groepen mensen. BMI zegt enkel en alleen iets over de verhouding tussen lengte en gewicht. De waarde zegt niets over individuele verschillen in lichaamsverhoudingen en gezondheid. Zo kan een bodybuilder (lage vetmassa - hoge spiermassa) op papier een te hoog BMI hebben maar in de praktijk een laag vetpercentage. Ook kan iemand met een hoger BMI gezonder zijn dan iemand met een lager BMI. BMI zegt dus precies niets over iemands gezondheidsstatus en zou dus niet als graadmeter van gezondheid gebruikt mogen worden.

In de gezondheidszorg wordt een BMI tussen de 18,5 en 25 gezien als een 'gezond gewicht' terwijl uit onderzoek blijkt dat mensen met een BMI tussen de 25 en 30 een lager overlijdensrisico hebben dan mensen met een BMI onder de 25 (1). Dit laat maar weer eens zien dat een te laag gewicht minstens zo gevaarlijk kan zijn als het hebben van overgewicht.

1.  A.J. Tomiyama, J.M. Hunger, J. Nguyen-Cuu, C. Wells, Misclassification of cardiometabolic health when using body mass index categories in NHANES 2005–2012, International Journal of Obesity

Reactie plaatsen