Wat is chiazaad en wat kun je ermee

Chiazaad

Wat is chiazaad en wat kun je ermee?

Chiazaad is een klein zaadje dat afkomstig is van de Salvia hispanica plant, die voornamelijk groeit in Mexico en Guatemala. Het is een rijke bron van voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, omega-3 vetzuren en verschillende mineralen zoals calcium en magnesium. Chiazaad wordt vaak beschouwd als een superfood vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. 

Voordelen van chiazaad:

1. Calorie- en eiwitrijk: Chiazaad is rijk aan calorieën en eiwitten. 100 gram chiazaad bevat ongeveer 443 calorieën en 16,5 gram eiwit. Dit maakt het een goede aanvulling op een dieet gericht op gewichtstoename.

2. Vezelrijk: Chiazaad is een goede bron van vezels, met ruim 34 gram vezels per 100 gram. Vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang en hebben daarnaast een gunstige invloed op je bloedglucosespiegel en cholesterol.

3. Helpt bij het behoud van spiermassa: De eiwitten in chiazaad zijn van hoge kwaliteit en bevatten alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Dit maakt het een goede optie om spiermassa te behouden en op te bouwen tijdens het aankomen.

Hoe kun je chiazaad gebruiken? 

Er zijn veel manieren om chiazaad aan je dieet toe te voegen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

1. Toevoegen aan smoothies: Chiazaad kan worden toegevoegd aan smoothies voor extra eiwitten en vezels. Voeg gewoon een eetlepel chiazaad toe aan je favoriete smoothierecept en mix het goed door.

2. Gebruik het als ei-vervanger: Chiazaad kan worden gebruikt als een ei-vervanger in recepten. Mix hiervoor een eetlepel chiazaad met drie eetlepels water en laat het vijf minuten staan. Dit mengsel kan vervolgens worden gebruikt als vervanger voor een ei in recepten.

3. Maak chiazaadpudding: Chiazaadpudding is een heerlijk en voedzaam ontbijt of tussendoortje. Mix chiazaad met melk of plantaardige melk, voeg wat zoetstof toe naar smaak en laat het mengsel een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend heb je een heerlijke pudding.


Recepten met chiazaad

- Overnight chocolade oats met aardbeien en chiazaad
- Spinazie smoothie met banaan, mango, blauwe bessen, chiazaad en pindakaas
- Appel-kaneel smoothie met amandelboter en chiazaad

Voedingswaarde chiazaad

Weergegeven per 100 gram.

Energie: 443 kcal
Vet: 30,7 gram
Verzadigd vet: 3,3 gram
Eiwit: 16,5 gram
Koolhydraten: 7,7 gram
Vezels: 34,4 gram
Zout: 0,04 gram
Alcohol: 0 gram
Water: 6 gram
Natrium: 16 mg
Kalium: 407 mg
Calcium: 631 mg
Magnesium: 335 mg
IJzer: 7,7 mg
Selenium: 55 µg
Zink: 4,6 mg
Vit. A: 0 µg
Vit. D: 0 µg
Vit. E: 0,5 mg
Vit. B1: 0,62 mg
Vit. B2: 0,17 mg
Vit. B6: 0 mg
Foliumzuur: 49 µg
Vit. B12: 0 µg
Niacine: 9 mg
Vit. C: 2 mg
Jodium: 0 µg
Fosfor: 860 mg
Suikers: 0 gram

Reactie plaatsen