
Pasta penne met romige tomatensaus, gehaktballetjes, courgette, wortel, paprika, ui en kaas
Deze pasta penne met romige tomatensaus, gehaktballetjes en lekker veel groenten is een smaakvolle en kindvriendelijke maaltijd. Het gerecht is makkelijk te maken en ideaal om vooraf klaar te zetten, zodat je het alleen nog hoeft op te warmen. Perfect voor een doordeweekse dag waarop je snel iets voedzaams op tafel wilt zetten. In plaats van de groente zelf snijden kun je uiteraard ook een voorgesneden groentepakket kiezen.
Wil je extra calorieën toevoegen? Kies dan slagroom i.p.v. kookroom en voeg bijv. extra kaas, olijfolie en pijnboompitten toe.
Ingrediënten (4 personen):
- 300 gram volkoren pasta naar keuze
- 300 gram half-om-half gehakt
- 150 gram wortel
- 1 paprika
- 1 courgette
- 1 ui
- klein blikje tomatenpuree
- 350 gram frito
- 200 ml kookroom
- 75 gram geraspte kaas
- 1 ei
- 25 gram paneermeel
- peper en zout
- kruiden naar keuze: bijv. knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, oregano, paprikapoeder, peterselie
Zo maak je het:
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel en breng op smaak met peper, zout en kruiden naar keuze (bijv. een theelepel knoflookpoeder en Italiaanse kruiden). Als het gehaktmengsel te nat is voeg je extra paneermeel toe. Draai kleine balletjes van het gehakt en bak deze in ongeveer 10 minuutjes gaar. Houd de balletjes apart tot de saus klaar is.
- Breng ondertussen een grote pan water met zout aan de kook en kook de pasta zoals op de verpakking omschreven staat. Houd een koffiekopje (ongeveer 150 ml) van het pastawater apart voor de saus straks.
- Halveer de ui en snijd hier reepjes van, snipperen kan uiteraard ook. Maak de overige groentes schoon, schil de wortel, en verwijder de zaadlijsten van de paprika. Snijd alles in blokjes. Verhit dan een lepel olie in een pan en fruit hierin de ui aan tot deze glazig is. Voeg vervolgens de overige groente toe, breng op smaak met peper en zout (ik voegde ook nog oregano, gerookt paprikapoeder en knoflookpoeder toe) en roerbak zo'n 5 minuutjes op middelhoog vuur.
- Voeg nu de tomatenpuree, frito, kookroom en het pastawater toe. Het pastawater zorgt voor binding van de saus. Laat het geheel zo'n 5 minuutjes pruttelen. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met eerder genoemde kruiden.
- Tot slot voeg je de pasta, gehaktballetjes en kaas toe en roer je alles goed door elkaar.
Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie:
Energie: 759 kcal
Eiwit: 33,1 gram
Koolhydraten: 61,6 gram
Vet: 40,5 gram
Verzadigd vet: 17,4 gram
Vezels: 8,5 gram