
Italiaanse ovenschotel met gehakt, ui, wortel, courgette, paprika, pesto, pijnboompitten en kaas
Fan van Italiaans eten én ovenschotels? Deze ovenschotel doet een beetje denken aan de smaak van lasagne (aldus de kinderen). Maar dan met aardappel. De pesto, pijnboompitten, zuivelspread en geraspte kaas leveren de nodige extra calorieën en eiwitten. Neem hier dus vooral meer van als je het lekker vindt.
Ingrediënten (4 personen):
- 800 gram aardappelschijfjes
- 300 gram half-om-half gehakt
- 2 rode puntpaprika's
- 1 winterpeen
- 1 courgette
- 1 grote ui
- olijfolie, minimaal 2 eetlepels
- 1 pakje frito
- 2 el zuivelspread, ongeveer (50 gr)
- 2 el rode pesto (40 gr)
- 2 el pijnboompitten (30 gr)
- 100 gram geraspte 48+ kaas
- peper, zout en kruiden naar keuze: bijv. knoflookpoeder, oregano, Italiaanse kruiden
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Begin dan met het schoonmaken en snijden van de groente. Snijd de winterpeen in kleine blokjes (zie afbeeldingen onderaan pagina voor een voorbeeld).
- Verwarm een koekenpan op hoog vuur en rul hierin het gehakt in een flinke scheut olijfolie. Als het gehakt bruin gebakken is voeg je de ui toe en bak tot deze glazig is. Dan voeg je de wortel en courgette toe. Breng het geheel op smaak met peper, zout en kruiden naar keuze. Ik gebruikte knoflookpoeder en oregano.
- Dan voeg je het pakje frito en twee eetlepels roomkaas of zuivelspread toe. Dit roer je goed door elkaar en laat je een aantal minuten op middelhoog vuur pruttelen. Ondertussen meng je de aardappelschijfjes met twee eetlepels rode pesto.
- Vet een ovenschaal goed in en bedek de bodem met een deel van de aardappelschijfjes. Hierover giet je het groente-gehaktmengsel en bedek met de rest van de aardappelschijfjes. Breng op smaak met peper, zout en bijv. oregano. Top af met twee eetlepels pijnboompitten.
- Zet zo'n 30 minuten in de oven. Ikzelf strooi de geraspte kaas er pas na 20 minuten over omdat deze anders verbrandt of net iets te krokant is naar mijn zin. Je kunt de kaas er ook gelijk op doen en zodra deze goudbruin is de schaal afdekken met aluminiumfolie.
Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie:
Energie: 800 kcal
Eiwit: 29,4 gram
Koolhydraten: 57,5 gram
Vet: 48,1 gram
Verzadigd vet: 15 gram
Vezels: 10,1 gram