Lentequiche met prei, doperwten, courgette, ui, spekjes en witte kaas Recept gezond aankomen Recepten gewichtstoename Calorierijk

Lente quiche met prei, courgette, doperwten, ui, spekjes en witte kaas

Deze hartige lente quiche zit boordevol voorjaarsgroenten zoals prei, courgette en doperwten en krijgt extra smaak (en calorieën) door de combinatie van spekjes en witte kaas. Heerlijk als lunch of avondmaaltijd en makkelijk van tevoren te maken. Serveer ‘m warm of koud, met een frisse salade erbij. Ook perfect voor bij de brunch!

Ingrediënten (4 porties):

- Quiche & taartdeeg, 230 gram
- 200 gram crème fraîche
- 4 eieren
- 100 gram witte kaas
- 100 gram spekreepjes
- 1 courgette
- 200 gram fijngesneden prei (2 stuks ongeveer)
- 75 gram doperwten, diepvries
- 1 ui, in halve ringen
- kruiden naar keuze: bijv. peper, knoflookpoeder, dille, peterselie

Zo maak je het:

- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Haal het quichedeeg alvast uit de koeling. Begin dan met uitbakken van de spekjes in een koekenpan op hoog vuur. Wanneer er lekker wat vet in de pan zit van de spekjes voeg je de ui en prei toe. Ik gebruikte voorgesneden prei, maar je kunt het uiteraard ook prima zelf snijden. De ui heb ik in halve ringen gesneden, gesnipperd kan ook. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe als er niet genoeg vet in de pan zit.

- Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes en voeg deze samen met de doperwten toe aan de koekenpan zodra de prei wat geslonken is. Bak het geheel een aantal minuten op middelhoog vuur, af en toe door roeren.

- Meng met een garde de eieren met de crème fraîche en kruiden naar keuze. Ik gebruikte peper, peterselie en knoflook- en uienpoeder. Let op met het toevoegen van extra zout, de spekjes en witte kaas leveren ook al het nodige zout.

- Vet een quichevorm in en leg hier het deeg in, verwijder het deel van het deeg dat buiten de vorm komt. Prik met een vorm gaatjes in het deeg. Verspreid allereerst het spekjes-groentemengsel over de bodem en verdeel hier vervolgens het eimengsel over. Tot slot verkruimel je hier de witte kaas over.

- Bak de quiche zo'n 25-30 minuten in de oven tot deze mooi goudbruin is.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie:
Energie: 810 kcal
Eiwit: 19,8 gram
Koolhydraten: 32,1 gram
Vet: 65,5 gram
Verzadigd vet: 31,5 gram
Vezels: 3,8 gram

Voedingswaarde heel recept:
Energie: 2900 kcal
Eiwit: 76,5 gram
Koolhydraten: 127,6 gram
Vet: 224,7 gram
Verzadigd vet: 112,1 gram
Vezels: 15,5 gram


Reactie plaatsen