Malabsorptie

Malabsorptie is een aandoening waarbij de darmen niet in staat zijn om voedingsstoffen uit voedsel op te nemen en te verwerken. Dit kan leiden tot voedingstekorten en een breed scala aan gezondheidsproblemen.

De oorzaken van malabsorptie kunnen verschillen. Het kan bijvoorbeeld optreden als gevolg van een infectie, zoals een parasitaire infectie of een bacteriële infectie. Het kan ook optreden bij mensen met een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Andere oorzaken van malabsorptie zijn onder andere coeliakie, lactose-intolerantie en pancreasinsufficiëntie.

Symptomen van malabsorptie kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Veelvoorkomende symptomen zijn diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, gewichtsverlies en vermoeidheid. Mensen met malabsorptie kunnen ook een verhoogd risico lopen op vitaminetekorten, bloedarmoede en botproblemen.

De behandeling van malabsorptie is gericht op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaak van de aandoening. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een parasitaire infectie behandeld wordt met medicijnen, dat een patiënt met coeliakie overschakelt op een glutenvrij dieet, of dat een patiënt met pancreasinsufficiëntie enzymvervangende therapie krijgt om de vertering van voedsel te ondersteunen.

Het is belangrijk om te weten dat malabsorptie ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken als het niet wordt behandeld. Als u symptomen heeft van malabsorptie, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling. Een diëtist kan u helpen bij het samenstellen van een voedingsplan dat helpt bij het compenseren van de verloren voedingsstoffen en u helpt om uw voedingsstatus te verbeteren.

Reactie plaatsen