IDDSI

IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) is een wereldwijde organisatie die de levens van mensen met dysfagie (slikproblemen) wil verbeteren. Het ontwikkelen van een beoordelingsschaal voor de consistentie van dranken en voeding is een van de vele manieren waarop ze dat doen. Mensen met slikproblemen kunnen zich bijvoorbeeld snel verslikken in voedingsmiddelen met een dunne consistentie, dus deze beoordelingsschaal is zeer nuttig.


De IDDSI beoordelingsschaal bestaat totaal uit 8 niveaus, van 0 tot 7. Dranken worden ingedeeld van 0 tot 4 en voeding wordt ingedeeld van niveau 3 tot 7. Er is dus een kleine overlapping wat betreft dranken en voeding. Een verdikte drank kan namelijk dezelfde consistentie hebben als een zeer glad gemalen puree of een verdikte soep. De consistentie van voeding en dranken kan veranderen naarmate de temperatuur veranderd of wanneer iets langer staat. De beoordelingsschaal moet dus toegepast worden op de consistentie waarin het product geconsumeerd wordt.

Een logopedist adviseert welk IDDSI niveau geschikt is voor iemand. Omdat de IDDSI beoordelingsschaal nog redelijk nieuw is zal niet elke logopedist hier reeds mee werken.


Reactie plaatsen