14 tips om je eetlust te verbeteren
01 augustus 2023 
in Tips

14 tips om je eetlust te verbeteren

Een belangrijke oorzaak van ongewenst gewichtsverlies is een slechte eetlust. Een verminderde eetlust kan tal van oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. In mijn blog over ondervoeding kun je hier meer over lezen.

Om aan te komen zal je meer calorieën binnen moeten krijgen dan dat je verbrandt. Maar wat doe je als een slechte eetlust hebt? Onderstaande 14 tips dragen bij aan het creëren van meer eetlust zodat het makkelijker voor je wordt om aan te komen of je gewicht te behouden.

1. Maak het gezellig

Gezelligheid kan op een positieve manier bijdragen aan de eetlust. Gezelligheid betekent uiteraard voor iedereen wat anders maar zet bijvoorbeeld eens een kaarsje of bos bloemen op tafel tijdens het eten, gebruik mooi servies of een leuke placemat. Ook een muziekje opzetten tijdens het eten kan helpen.

2. Zorg voor ontspanning

Wanneer je veel stress ervaart in het algemeen of vooral tijdens het eten is het belangrijk om te streven naar meer ontspanning. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen. Probeer vlak voor de maaltijd onderstaande korte ademhalingsoefening eens uit.


3. Kleur op je bord

Een beetje kleur op het bord kan visueel een wereld van verschil maken. Voeg bijv. wat verse kruiden toe aan de maaltijd of gebruik verschillende soorten en kleuren groentes.

4. Eet frisse gerechten

Friszure voedingsmiddelen zijn makkelijker weg te krijgen omdat ze de aanmaak van dun speeksel bevorderen. Voeg producten zoals augurk, komkommer, zilveruitjes, tomaat en appel toe aan de maaltijd. Ook een schaaltje yoghurt of een glas karnemelk kan helpen.

5. Eet koolhydraten

Skip vooral de koolhydraten in je warme maaltijd niet. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zijn o.a. rijst, pasta, aardappelen, noodles, mihoen, couscous enzovoorts. Zit je snel vol? Kies dan niet voor de volkoren variant maar voor de witte. De vezelarme variant is makkelijker te verteren voor je lichaam waardoor je er minder lang vol van zit.

6. Gebruik smaakmakers

Niemand houdt van saai en smaakloos eten. Maak je maaltijd dus extra smaakvol door het gebruik van kruiden, jus of een sausje. Een sausje of jus levert uiteraard ook nog eens extra calorieën. 

7. Wissel af met smaken en texturen

Het gezegde "verandering van spijs doet eten" bestaat niet voor niets. Door af te wisselen met verschillende smaken, texturen en temperaturen kan het zomaar zijn dat je ongemerkt een stuk meer calorieën binnenkrijgt. Combineer hartige gerechten met zoete ingrediënten door er bijv. wat fruit aan toe te voegen. Ook het toevoegen van iets krokants aan een zachte maaltijd kan er voor zorgen dat je er meer van eet.

8. Eet vaker kleine maaltijden

Om te voorkomen dat maaltijden tegen gaan staan is het beter om vaker een kleine maaltijd te eten dan slechts drie keer per dag een grote maaltijd. Probeer zo'n 6 a 7 keer per dag wat te eten. Het is nu eenmaal makkelijker om meer calorieën binnen te krijgen als je deze goed verdeeld over de dag.

9. Voorkom overeten

Als je aan wilt komen is het uiteraard belangrijk dat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Dit betekent dat je soms een beetje tegen je gevoel in zal moeten eten. Probeer overeten echter te voorkomen. Soms zullen er dagen zijn waarop het niet lukt om de benodigde calorieën binnen te krijgen en dat is oke. Ga het zeker niet te veel forceren, eten gaat dan alleen maar meer tegenstaan.

10. Eet samen met iemand

Probeer waar mogelijk samen met anderen te eten. Samen eten met een vriend of familielid is vaak een stuk gezelliger waardoor je uiteindelijk al gauw meer eet dan wanneer je alleen eet. Heb je niemand in je naaste omgeving? Kijk eens in de buurt rond of er initiatieven zijn waarbij samen gegeten wordt.

11. Ga naar buiten

Frisse lucht doet wonderen. Ga indien mogelijk lekker naar buiten voor een wandeling of een stukje fietsen. Naast dat in de buitenlucht zijn ontspannend kan werken zorgt beweging ervoor dat je lichaam meer calorieën verbrandt waardoor je misschien sneller honger ervaart.

12. Neem de tijd om te eten

Deze spreekt denk ik voor zich. Wanneer je heel snel eet kauw je meestal ook niet goed. Neem de tijd om te eten en zorg dat je goed kauwt. Goed kauwen zorgt ervoor dat de maaltijd makkelijker te verteren is.

13. Zorg dat je iets te kiezen hebt

Je kent het vast wel, je hebt ergens zin in maar weet niet zo goed waarin. Op zulke momenten is het handig dat er voldoende variatie aan producten in huis is. Dan is de kans groter dat er ook iets tussen zit waar je zin in hebt. En je eet waarschijnlijk meer van iets waar je zin in hebt omdat het minder geforceerd voelt.

14. Drink niet tijdens het eten

Drinken is uiteraard belangrijk maar het vult ook de maag. Niet handig dus wanneer je snel vol zit en juist de calorieën van je maaltijd hard nodig hebt. Probeer dus vooral tussen maaltijden door te drinken wanneer je snel vol zit.

Over de schrijver
Ik ben ruim 12 jaar werkzaam als diëtist in mijn eigen praktijk Diëtist Zonder Dieet, waar ikwilaankomen.nl een onderdeel van is. Nadat ik in 2012 de 4-jarige HBO studie "Voeding & Diëtetiek" aan de Haagse Hogeschool heb afgerond ben ik direct mijn eigen praktijk gestart. In mijn beroep werk ik veel samen met huisartsenpraktijken, ziekenhuizen, fysiotherapeuten en sportscholen. Hierdoor heb ik ruime ervaring met ongewenst gewichtsverlies, gewichtsbehoud en spiermassa opbouwen bij zowel zieke als gezonde mensen. Deze kennis en ervaring deel ik met veel plezier op ikwilaankomen.nl.In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te koken en recepten te ontwikkelen en lekker te wandelen in de natuur. Daarnaast CrossFit ik 3 keer in de week en vind ik het erg leuk om bezig te zijn met de combinatie sport en voeding.
Reactie plaatsen