De meest gemaakte fouten waardoor aankomen niet lukt
02 juli 2023 

De meest gemaakte fouten waardoor aankomen niet lukt

Aankomen lukt niet ondanks dat je nog zo hard je best doet. Herken je jezelf hierin? In de praktijk kom ik regelmatig drie redenen tegen waarom het mensen, ondanks dat ze hun best doen, toch niet lukt om aan te komen. 

Dit is waarom aankomen niet lukt:

1. Denken dat je al meer dan genoeg eet

"Ik eet al alles wat los en vast zit." Een opmerking die ik mensen die de wens hebben om aan te komen regelmatig hoor zeggen. En waarschijnlijk wordt dit ook echt zo ervaren. Het idee hebben dat je veel eet is alleen geen feitelijke informatie, het is een beleving. Mijn advies? Blijf naar de feiten kijken. Gaat je gewicht niet omhoog? Blijkbaar krijg je niet genoeg calorieën binnen, hoeveel je er op dat moment ook al eet. Er kunnen tal van redenen zijn waardoor je gewicht niet toeneemt ondanks dat je het idee hebt dat je al heel veel eet. Misschien neem je niet alles goed op, heb je een hogere verbranding dan anders of misschien eet je wel heel veel volume maar in verhouding weinig calorieën. Het bijhouden van een voedingsdagboekje kan helpen je inname inzichtelijker te maken.

2. Je eet teveel groente

Vooral mensen met een verminderde eetlust geef ik nog weleens het advies om minder groente te eten bij de warme maaltijd. Natuurlijk is groente gezond, maar helaas leveren groentes weinig energie. Ideaal als je af wilt vallen en toch verzadigd wilt zijn. Minder ideaal wanneer je aan moet komen en doordat je veel groente hebt gegeten geen zin meer hebt in je stukje vlees of aardappelen, of hoe de maaltijd er verder ook uitziet. 


3. Je eet te weinig vet

Wanneer je weinig vet eet heb je een vrij mager voedingspatroon. Ook met magere voedingsmiddelen is het mogelijk genoeg calorieën binnen te krijgen. Het nadeel hiervan is alleen dat je er ruim twee keer zoveel van zal moeten eten. Wanneer je meer vet aan je dieet toevoegt zal je een stuk minder hoeven eten voor dezelfde hoeveelheid calorieën.

 

Ter illustratie:
1 gram eiwit levert 4 kilocalorieën
1 gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën
1 gram vet levert 9 kilocalorieën 

hoe kun je aankomen wat moet ik eten om aan te komen gezonde caloriebommen gezond aankomen dieet

Voor jou: Gratis boodschappenlijst met calorie- en eiwitrijke voedingsmiddelen uit de supermarkt

Hulp nodig met aankomen? Download nu de gratis boodschappenlijst vol calorie- en eiwitrijke producten die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Laat je naam en e-mailadres hieronder achter (of klik hier) en je krijgt direct toegang tot de lijst. Je ontvangt daarnaast wekelijks waardevolle informatie die je helpt om gezond aan te komen. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.

Over de schrijver
Ik ben ruim 12 jaar werkzaam als diëtist in mijn eigen praktijk Diëtist Zonder Dieet, waar ikwilaankomen.nl een onderdeel van is. Nadat ik in 2012 de 4-jarige HBO studie "Voeding & Diëtetiek" aan de Haagse Hogeschool heb afgerond ben ik direct mijn eigen praktijk gestart. In mijn beroep werk ik veel samen met huisartsenpraktijken, ziekenhuizen, fysiotherapeuten en sportscholen. Hierdoor heb ik ruime ervaring met ongewenst gewichtsverlies, gewichtsbehoud en spiermassa opbouwen bij zowel zieke als gezonde mensen. Deze kennis en ervaring deel ik met veel plezier op ikwilaankomen.nl. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te koken en recepten te ontwikkelen en lekker te wandelen in de natuur. Daarnaast CrossFit ik 3 keer in de week en vind ik het erg leuk om bezig te zijn met de combinatie sport en voeding.
Reactie plaatsen