Bananenbrood
Heb je nog een paar overrijpe bananen liggen? Bananenbrood is het antwoord! Eigenlijk is het niet echt brood, maar ook niet echt cake. Het zit er een beetje tussenin. Maakt ook helemaal niet uit, bananenbrood is gewoon lekker! En door de noten en sesamzaadjes ook nog eens lekker calorierijk.
In dit recept gebruikte ik een mix van tarwebloem en volkoren speltmeel. Je kunt er ook voor kiezen alleen tarwebloem of juist alleen speltmeel te gebruiken. Zolang het totaal maar 150 gram is maakt het niet zoveel uit.
Wil je het bananenbrood extra smeuïg en calorierijk maken? Voeg dan nog een scheut zonnebloemolie toe. Eén eetlepel olie in het recept extra staat gelijk aan ongeveer 10 kcal extra per plakje bananenbrood.
Ingrediënten (ongeveer 10 plakjes):
- 3 overrijpe bananen
- 100 gram tarwebloem
- 50 gram volkoren speltmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- snuf zout
- handje ongezouten pecannoten
- handje ongezouten pistachenoten
- eetlepel sesamzaadjes
- 3 eieren
- 1-2 eetlepels honing
- kaneel
- vanille-extract
(1 plakje bananenbrood bevat ongeveer 160 kcal en 5 gram eiwit)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven onder warmte.
- Prak de bananen met een vork zo fijn mogelijk en meng dit samen met de eieren goed door elkaar. Ik gebruikte hiervoor een garde.
- Meng de tarwebloem, speltmeel, bakpoeder en zout door elkaar en meng dit met behulp van een spatel goed door het banaan-eimengsel.
- De noten kun je met een groot mes fijn hakken tot de gewenste grootte, en vervolgens door het beslag roeren. Voeg tot slot 1-2 eetlepels honing, een theelepel vanille-extract en kaneel naar smaak toe. De kaneel kun je ook weglaten.
- Stort het beslag in een goed ingevet cakeblik (25 cm) en zet zo'n 45 min. in de oven. Ik strooide nog wat sesamzaadjes over het beslag voor het de oven in ging, maar dit kun je ook prima laten voor wat het is. Wanneer er geen beslag meer aan een satéprikker blijft kleven is je bananenbrood gaar.
Eet smakelijk!
anja
op 02 Oct 2023Carlijn Appel
op 02 Oct 2023