Ben je op zoek naar een makkelijke manier om je calorie- en eiwitinname te verhogen? Begin eens met je broodbeleg. Beleg is iets dat je hoogstwaarschijnlijk al op regelmatige basis gebruikt. Misschien niet om een boterham te beleggen, maar crackers, beschuit, rijst- of maiswafels, tortilla's en broodjes kun je natuurlijk ook beleggen.
Broodbeleg gebruiken om je calorie- en eiwitinname te verhogen werkt nog beter wanneer je gaat voor dubbel beleg. Yep, twee soorten beleg dus. Én elke boterham die je eet apart beleggen. Dus niet de ene boterham besmeren en de andere er bovenop leggen.
In deze blog laat ik je allerlei mogelijkheden van dubbel beleg zien zodat ook jij direct met deze tip aan de slag kunt gaan. Heb je zelf nog andere ideeën? Laat het me weten in de comments hieronder.
Stap 1: De basis
Besmeer je boterham (of dat wat je te beleggen hebt) eerst eens met een beetje vet. Hierbij kun je natuurlijk denken aan (room)boter of margarine. Maar uiteraard kun je nog heel veel andere ingrediënten als basis voor je broodbeleg gebruiken.
Eigenlijk alles dat enigszins smeerbaar is kun je als basis gebruiken. Een aantal voorbeeldingrediënten die je naast boter en margarine nog meer als basis kunt gebruiken zijn: mayonaise (denk ook aan kerriemayonaise, truffelmayonaise, pestomayonaise enzovoorts), olijfolie, zuivelspread (bijv. Philadelphia), pesto, hummus, pindakaas, notenpasta etc.
Stap 2: Beleggen maar
Hieronder volgen voorbeelden van dubbel broodbeleg. Om gezond aan te komen hoef je overigens niet eindeloos te variëren, maak het jezelf dus niet onnodig ingewikkeld. Dit lijstje is vooral bedoeld ter inspiratie om eens iets anders te proberen en het een beetje leuk te houden.
Broodbeleg met vlees:
- Gerookte kip met pesto en zongedroogde tomaatjes
- Rauwe ham, mozzarella en pesto
- Carpaccio met truffelmayonaise, oude kaas en pijnboompitten
- Gebakken ei met ham/spek/kalkoenbacon en kaas
- Ham met een gekookt eitje
- Filet americain met een gekookt eitje
- Kipfilet met kerriemayonaise
- Ossenworst met ei en mosterdmayonaise
- Kalkoenfilet met avocado
- Pepperoni met mozzarella
- Ham en kaas (bijv. tosti)
- Kipfilet met guacamole en tomatensalsa
Broodbeleg met vis:
- Gerookte zalm met roomkaas en dille
- Roerei met gerookte zalm
- Zalm met eiersalade
- Sardines met hummus
- Tonijnsalade met avocado
- Gerookte forel met hüttenkäse
- Guacamole met Hollandse garnalen
Vegetarisch broodbeleg:
- Pindakaas met banaan
- Avocado met feta en komkommer
- Gebakken ei met avocado
- Hummus met gegrilde groente en pijnboompitten
- Kaas met (appel)stroop
- Geitenkaas met honing en walnoten
- Gekookt eitje met truffelmayonaise
- Chocolade-hazelnootpasta met banaan
- Kaas met pesto
- Appel met amandelpasta en kaneel
- Olijventapenade met (Parmezaanse) kaas
- Avocado en mozzarella (bijv. deze heerlijke tosti)
- Falafel met tzatziki
Conclusie
Meer is beter is een goed uitgangspunt met betrekking tot je broodbeleg en het verhogen van je calorie- en eiwitinname. Beleg elke boterham apart, ga voor meer én meerdere soorten beleg en de calorieën schieten omhoog.
Wat is jouw favoriete broodbeleg? Laat het me weten in de comments hieronder.