Boekrecensie: STERK | Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding
28 september 2023 

Boekrecensie: STERK | Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding

Per toeval kwam ik het kookboek STERK: Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding tegen. Het boek is geschreven door ervaringsdeskundige Carrie van den Akker in samenwerking met diëtist Quirine Altorf. Omdat ik direct het gevoel had dat dit boek weleens een aanrader zou kunnen zijn voor iedereen die met drinkvoeding te maken heeft, leek het me leuk een recensie over dit boek te schrijven.

Het boek begint met een uitgebreid voorwoord van Carrie van den Akker over het ontstaan van het kookboek. De inhoudsopgave is overzichtelijk opgedeeld in de volgende categorieën:  

  • Ontbijt en drankjes
  • Lunch
  • Zoet voor tussendoor
  • Soep
  • Sauzen en smaakmakers
  • Combigerechtjes
  • Hoofdgerechten
  • Toetjes

De inleiding, geschreven door diëtist Quirine Altorf, bevat informatie over ondervoeding, mogelijke oorzaken, uitleg over medische drinkvoeding en het gebruik hiervan in de recepten. Vervolgens gaat het boek verder met praktische adviezen en tips voordat je aan de slag gaat. Denk hierbij aan tips m.b.t. allergenen, variatiemogelijkheden, verwarmen, bewaren en invriezen van gerechten met drinkvoeding.

Ook worden alle recepten ingedeeld naar de 8 IDDSI consistentieniveaus. Omdat een grote groep mensen die drinkvoeding gebruikt ook bekend is met slikklachten vind ik dit ontzettend goed. Klein minpuntje is misschien dat de consistentieniveaus vervolgens niet meer bij de recepten zelf genoemd worden.

Het boek geeft voordat de recepten beginnen ook nog wat informatie over hoe je je energie het best kunt verdelen, kruiden en specerijen en smaakbeleving. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen voor mensen die afhankelijk zijn van drink voeding / bekend zijn met ondervoeding. 

Elke categorie met recepten wordt uitgebreid ingeleid met variatiemogelijkheden en bereidings- en bewaartips. Elk recept bevat duidelijke informatie over de bereidingstijd, voedingswaarde per portie en de allergenen worden duidelijk met illustraties weergeven. Ook bevatten veel recepten nog aanvullende variatietips. De meeste recepten worden met prachtige foto's weergeven. 

Je kan duidelijk zien dat er met veel passie aan dit boek is gewerkt.

Persoonlijk vind ik dat er ontzettend veel originele recepten instaan. Naast dat er genoeg recepten in het boek staan met alledaagse ingrediënten, vind je ook gerechten met ingrediënten zoals pompoen, kastanje, polenta, blauwe kaas en rabarber. Je kan duidelijk zien dat er met veel passie aan dit boek is gewerkt. 

Ik kan dit boek alleen maar aanraden. Het staat boordevol waardevolle informatie en heerlijke en originele recepten voor iedereen die te maken heeft met medische drinkvoeding. Om de recepten te kunnen maken is het wel handig dat je een neutrale drinkvoeding voorgeschreven krijgt, aangezien veel recepten op basis van Nutridrink of Fortimel compact neutraal gemaakt zijn. De meeste merken drinkvoeding hebben tegenwoordig wel een neutrale variant in hun assortiment. Deze kan je diëtist je zo voorschrijven.

 

Over de schrijver
Nadat ik in 2012 de 4-jarige HBO studie "Voeding & Diëtetiek" aan de Haagse Hogeschool heb afgerond ben ik direct mijn eigen praktijk gestart. In mijn praktijk werk ik o.a. samen met huisartsenpraktijken, ziekenhuizen, fysiotherapeuten en sportscholen. Hierdoor heb ik ruime ervaring met ongewenst gewichtsverlies bij zowel zieke als gezonde mensen. Deze kennis en ervaring deel ik met veel plezier op ikwilaankomen.nl.
Reactie plaatsen