Boekrecensie: STERK | Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding
28 september 2023 

Boekrecensie: STERK | Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding

Per toeval kwam ik het kookboek STERK: Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding tegen. Het boek is geschreven door ervaringsdeskundige Carrie van den Akker in samenwerking met diëtist Quirine Altorf. Omdat ik direct het gevoel had dat dit boek weleens een aanrader zou kunnen zijn voor iedereen die met drinkvoeding te maken heeft, leek het me leuk een recensie over dit boek te schrijven.

Het boek begint met een uitgebreid voorwoord van Carrie van den Akker over het ontstaan van het kookboek. De inhoudsopgave is overzichtelijk opgedeeld in de volgende categorieën:  

  • Ontbijt en drankjes
  • Lunch
  • Zoet voor tussendoor
  • Soep
  • Sauzen en smaakmakers
  • Combigerechtjes
  • Hoofdgerechten
  • Toetjes

De inleiding, geschreven door diëtist Quirine Altorf, bevat informatie over ondervoeding, mogelijke oorzaken, uitleg over medische drinkvoeding en het gebruik hiervan in de recepten. Vervolgens gaat het boek verder met praktische adviezen en tips voordat je aan de slag gaat. Denk hierbij aan tips m.b.t. allergenen, variatiemogelijkheden, verwarmen, bewaren en invriezen van gerechten met drinkvoeding.

Ook worden alle recepten ingedeeld naar de 8 IDDSI consistentieniveaus. Omdat een grote groep mensen die drinkvoeding gebruikt ook bekend is met slikklachten vind ik dit ontzettend goed. Klein minpuntje is misschien dat de consistentieniveaus vervolgens niet meer bij de recepten zelf genoemd worden.

Het boek geeft voordat de recepten beginnen ook nog wat informatie over hoe je je energie het best kunt verdelen, kruiden en specerijen en smaakbeleving. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen voor mensen die afhankelijk zijn van drink voeding / bekend zijn met ondervoeding. 

Elke categorie met recepten wordt uitgebreid ingeleid met variatiemogelijkheden en bereidings- en bewaartips. Elk recept bevat duidelijke informatie over de bereidingstijd, voedingswaarde per portie en de allergenen worden duidelijk met illustraties weergeven. Ook bevatten veel recepten nog aanvullende variatietips. De meeste recepten worden met prachtige foto's weergeven. 

Je kan duidelijk zien dat er met veel passie aan dit boek is gewerkt.

Persoonlijk vind ik dat er ontzettend veel originele recepten instaan. Naast dat er genoeg recepten in het boek staan met alledaagse ingrediënten, vind je ook gerechten met ingrediënten zoals pompoen, kastanje, polenta, blauwe kaas en rabarber. Je kan duidelijk zien dat er met veel passie aan dit boek is gewerkt. 

Ik kan dit boek alleen maar aanraden. Het staat boordevol waardevolle informatie en heerlijke en originele recepten voor iedereen die te maken heeft met medische drinkvoeding. Om de recepten te kunnen maken is het wel handig dat je een neutrale drinkvoeding voorgeschreven krijgt, aangezien veel recepten op basis van Nutridrink of Fortimel compact neutraal gemaakt zijn. De meeste merken drinkvoeding hebben tegenwoordig wel een neutrale variant in hun assortiment. Deze kan je diëtist je zo voorschrijven.

hoe kun je aankomen wat moet ik eten om aan te komen gezonde caloriebommen gezond aankomen dieet

Voor jou: Gratis boodschappenlijst met calorie- en eiwitrijke voedingsmiddelen uit de supermarkt

Hulp nodig met aankomen? Download nu de gratis boodschappenlijst vol calorie- en eiwitrijke producten die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Laat je naam en e-mailadres hieronder achter (of klik hier) en je krijgt direct toegang tot de lijst. Je ontvangt daarnaast wekelijks waardevolle informatie die je helpt om gezond aan te komen. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.

 

Over de schrijver
Ik ben ruim 12 jaar werkzaam als diëtist in mijn eigen praktijk Diëtist Zonder Dieet, waar ikwilaankomen.nl een onderdeel van is. Nadat ik in 2012 de 4-jarige HBO studie "Voeding & Diëtetiek" aan de Haagse Hogeschool heb afgerond ben ik direct mijn eigen praktijk gestart. In mijn beroep werk ik veel samen met huisartsenpraktijken, ziekenhuizen, fysiotherapeuten en sportscholen. Hierdoor heb ik ruime ervaring met ongewenst gewichtsverlies, gewichtsbehoud en spiermassa opbouwen bij zowel zieke als gezonde mensen. Deze kennis en ervaring deel ik met veel plezier op ikwilaankomen.nl. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te koken en recepten te ontwikkelen en lekker te wandelen in de natuur. Daarnaast CrossFit ik 3 keer in de week en vind ik het erg leuk om bezig te zijn met de combinatie sport en voeding.
Reactie plaatsen