Aankomen met Apetamin, veilig of gevaarlijk?

Apetamin wordt op social media flink gepromoot als voedingssupplement dat helpt met aankomen. Maar wat is het eigenlijk en kun je het veilig gebruiken? Lees deze blog als je van plan bent om Apetamin te gaan gebruiken, het gebruik hiervan is namelijk niet geheel zonder risico's. 

Wat zit er in Apetamin?

Apetamin is een merknaam voor een medicijn dat cyproheptadine bevat. Cyproheptadine is een antihistaminicum en wordt door artsen voorgeschreven om allergische reacties te behandelen, zoals hooikoorts. Het wordt ook soms voorgeschreven voor de behandeling van bepaalde vormen van hoofdpijn, zoals migraine. Naast cypropheptadin bevat Apetamin het aminozuur l-lysine en een aantal vitamines, waaronder vitamine B1, B3, B5 en B6. Apetamin wordt het meest verkocht in de vorm van een siroop maar is ook verkrijgbaar in tabletvorm. De tabletten bevatten enkel de werkzame stof cyproheptadine en geen aanvullende vitamines en aminozuren. 

Hoewel cyproheptadine dus oorspronkelijk is ontwikkeld als een antihistaminicum, staat het bekend om zijn bijwerkingen, waaronder gewichtstoename en toegenomen eetlust. Dit heeft geleid tot het gebruik van Apetamin als een "off-label" medicijn om gewichtstoename te bevorderen en de eetlust te stimuleren. Dit betekent niet automatisch dat het een goed idee is om het daar ook voor te gebruiken. 

Illegaal middel

Apetamin is in Amerika een illegaal middel dat niet door de FDA (Food and Drugs Administration) is goedgekeurd. Ook in Nederland is Apetamin nog niet geregistreerd als medicijn. Dit betekent dus dat het middel ongereguleerd verkocht wordt. Wanneer je Apetamin koopt weet je dus eigenlijk nooit de exacte ingrediënten van het product, omdat de controle op kwaliteit volledig ontbreekt.

Risico's Apetamin

Hoewel de ene bijwerking gevaarlijker is dan de andere bijwerking is het toch af te raden dit middel op eigen houtje te gaan gebruiken. Cyproheptadine is een sterk antihistaminicum, een overdosis kan uiteindelijk leiden tot o.a. ademhalingsproblemen, vertraagde of juist versnelde hartslag en bewustzijnsverlies.

De bijwerkingen van Apetamin, of eigenlijk dus het receptplichtige medicijn cyproheptadine, liegen er niet om. De volgende bijwerkingen worden in verband gebracht met het middel:

- Slaperigheid
- Duizeligheid
- Droge mond
- Trillen
- Lage bloeddruk
- Misselijkheid en diarree
- Meer eetlust en gewichtstoename
- Levertoxiciteit en leverfalen  

"Het is maar een voedingssupplement..."

Of toch niet?

Omdat Apetamin op internet als voedingssupplement / vitaminesiroop wordt gepromoot lijkt het een onschuldig en veilig middel. Het ziet er daardoor niet uit als een medicijn. Juist dit maakt het gebruik ervan erg gevaarlijk. Het risico op overdosering is groot omdat er zelden gewaarschuwd wordt voor de risico's van de werkzame stof cyproheptadine. 

Zo zou er alleen al een waarschuwing moeten zijn dat het middel slaperigheid kan veroorzaken, dit kan namelijk een gevaar opleveren wanneer mensen zich in het verkeer bevinden of bepaalde beroepen uitoefenen. Daarnaast kan het middel een wisselwerking hebben met andere medicatie (waaronder antidepressiva, Parkinson medicatie en andere antihistaminica). Ook is het middel niet gereguleerd en weet je daardoor nooit zeker hoeveel cyproheptadine je binnenkrijgt, een teveel aan deze stof kan uiteindelijk tot leverfalen leiden. Alleen een arts kent jouw medische geschiedenis en weet óf en in welke dosering je Apetamin / cyproheptadine veilig zou kunnen gebruiken.

De maximale dagelijkse dosering van cyproheptadine bedraagt 0,2 mg/kg lichaamsgewicht voor volwassenen. Apetamin bevat zo'n 2 mg per 5 ml. Er zijn gevallen bekend waarin mensen de maximale dosering overschreden in de hoop het effect op de eetlust te vergroten, met leverfalen als gevolg. (1)    

Conclusie

Wat je vooral moet onthouden wanneer je toch besluit Apetamin te gebruiken, is dat het geen onschuldig voedingssupplement is met enkel wat vitamines. Cyproheptadine is een stof die normaal gesproken enkel door artsen voorgeschreven wordt die de medische geschiedenis van de betreffende patiënt kent. Omdat Apetamin geen goedgekeurd middel is, is er geen controle op kwaliteit. Je weet dus nooit hoeveel cyproheptadine je daadwerkelijk binnenkrijgt. Hierdoor bestaat een risico op overdosering zonder dat je er erg in hebt. Blijf alert op bijwerkingen zoals vermoeidheid, misselijkheid, huiduitslag, gewrichtspijn, buikpijn, jeuk en geelzucht.   

1: Victoria Garland, MD, Anita Kumar, MD, Brian Theisen, MD, and Marie L. Borum, MD, EdD, MPH, MACP, FACG, AGAF. 2020. Apetamin Hepatotoxicity: Potential Consequences of Purchasing a Body Enhancement Drug Off the Internet. ACG Case Reports Journal. 

.