Aankomen met medische drinkvoeding
08 februari 2023 

Aankomen met medische drinkvoeding

Medische drinkvoeding wordt door een arts of (bij voorkeur) door een diëtist voorgeschreven wanneer eten niet lukt of moeizaam gaat. Mensen met ondervoeding, of een risico hierop, komen hiervoor in aanmerking. Ondervoeding ontstaat als iemand langere tijd niet voldoende energie of voedingsstoffen binnenkrijgt. Het gevolg is dat iemand onbedoeld veel gewicht en spiermassa verliest. Ondervoeding komt onder alle leeftijden voor maar voornamelijk onder zieken en ouderen.

Dit is een informatieve blog over medische drinkvoeding. Ben je op zoek naar een diëtist die drinkvoeding voorschrijft? Neem dan contact op via mijn contactformulier, mail naar info@ikwilaankomen.nl of bel 06-53792717. Je wordt binnen 24 uur te woord gestaan.

De voorkeur heeft altijd om te proberen met normale voeding de calorie inname te verhogen. Soms lukt dit niet. Wanneer eten moeizaam gaat, bijvoorbeeld door een verminderde eetlust, pijn of slikklachten kan medische drinkvoeding een uitkomst bieden. Medische voeding wordt volgens het zogenaamde Stepped Care principe ingezet. Dit betekent dat de patiënt niet zwaarder dan strikt noodzakelijk behandeld wordt.

Wat is medische drinkvoeding?

Medische voeding is speciaal samengestelde voeding die gebruikt kan worden bij ziekte en ondervoeding. De voeding is rijk aan energie, vetten, eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en soms vezels. De medische voeding is zo samengesteld dat deze een volledig voedingspatroon zou moeten kunnen vervangen wanneer normaal eten niet meer mogelijk is.

Soorten drinkvoeding

Vaak hebben mensen wel een idee bij medische drinkvoeding maar hebben geen idee dat er allerlei verschillende soorten en smaken zijn. Zo is er drinkvoeding op basis van o.a. melk, yoghurt en sap. Daarnaast heb je ook medische voeding in de vorm van vla en soep. Of poeders die je zelf kunt oplossen in water of andere voedingsmiddelen of gerechten. Smaken variëren van chocolade, vanille, mokka, cappuccino, kokos, neutraal tot allerlei fruitsoorten.

Drinkvoeding komt in verschillende consistenties. Vooral voor mensen met met slikproblemen is het belangrijk dat er ook drinkvoedingen met een dikkere consistentie bestaan. Consistentie van drinkvoeding kan beoordeeld worden met behulp van de IDDSI beoordelingsschaal.


Wat betreft macronutriënten zijn er ook verschillende soorten drinkvoedingen op de markt. Zo zijn er soorten waarbij de aandacht vooral op de hoeveelheid calorieën ligt. Maar er zijn ook soorten met extra eiwitten, extra vezels of juist meer of minder koolhydraten.


Ziektespecifieke drinkvoeding

Ziektespecifieke drinkvoeding is drinkvoeding waarvan de ingrediënten speciaal afgestemd zijn op de behoefte van mensen met een bepaald ziektebeeld. Zo is er drinkvoeding die speciaal ontwikkeld is voor mensen met COPD, deze bevat in verhouding meer koolhydraten waardoor deze lichter verteerbaar is. Ook zijn er o,a, ziektespecifieke drinkvoedingen ontwikkeld voor mensen met slikklachten, decubitus en diabetes. Voor kinderen bestaat er ook speciale drinkvoeding.


Voordelen van drinkvoeding

- Minder stress rondom eten.
- Kost geen energie om klaar te maken.
- Veel energie in kleine hoeveelheid (125 ml bevat al gauw 300 kcal).
- Er zijn allerlei soorten en smaken waardoor er voor iedereen wel iets tussen zit.
- Wordt vergoed door de zorgverzekering (eerst verrekend met eigen risico).
- Levering aan huis wanneer voorgeschreven door een diëtist.

Variëren met drinkvoeding

Variëren met drinkvoeding vergroot de kans op een betere therapietrouw (de mate waarin adviezen opgevolgd worden). Variëren kan dus o.a. met de eerder genoemde verschillende soorten drinkvoeding. Ook kan de drinkvoeding op verschillende manieren gebruikt worden. Zo is er bijvoorbeeld een 'neutrale' variant die in een soep, in pannenkoekbeslag of als basis voor warme chocolademelk gebruikt kan worden. De smaken mokka, cappuccino, koffie, karamel en vanille kunnen als basis voor ijskoffie gebruikt worden. Daarnaast lenen de fruitsmaken zich prima om verwerkt te worden in een smoothie.

Vergoeding

De kosten voor medische drinkvoeding worden vanuit het basispakket vergoed wanneer een diëtist of arts deze voeding voorschrijft. Wel worden de kosten altijd eerst verrekend met het verplichte eigen risico. Drinkvoeding wordt enkel vergoed wanneer er een ondertekend machtigingsformulier is.

Diëtist

Een diëtist is de specialist op het gebied van voeding en kan helpen een volwaardig voedingspatroon te ontwikkelen, eventueel aangevuld met medische drinkvoeding. Jaarlijks wordt er 3 uur dieetadvies vergoed vanuit het basispakket, dit geldt voor iedereen in Nederland (wordt eerst verrekend met het eigen risico). Neem vrijblijvend contact op als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.

Gratis proefpakketje

Wil je een gratis proefpakketje met 4 flesjes Nutridrink ontvangen? Laat je gegevens via onderstaand formulier achter en ik neem zo spoedig mogelijk op om samen een proefpakketje samen te stellen.


Over de schrijver
Nadat ik in 2012 de 4-jarige HBO studie "Voeding & Diëtetiek" aan de Haagse Hogeschool heb afgerond ben ik direct mijn eigen praktijk gestart. In mijn praktijk werk ik o.a. samen met huisartsenpraktijken, ziekenhuizen, fysiotherapeuten en sportscholen. Hierdoor heb ik ruime ervaring met ongewenst gewichtsverlies bij zowel zieke als gezonde mensen. Deze kennis en ervaring deel ik met veel plezier op ikwilaankomen.nl.
Reactie plaatsen